Volg Greetje van den Berg op
Volg Greetje van den Berg via TwitterVolg Greetje van den Berg via Facebook
Interviews

Nieuwe roman van Greetje van den Berg uit Ens

dinsdag 29 mei 2012

De Noordoostpolder maart 2011

door Henk ter Beest 


Vorig jaar vierde Greetje van den Berg uit Ens haar 25-jarig jubileum als schrijfster van familieromans. De volgende maand zal haar negenendertigste roman verschijnen.

Het idee voor deze roman, “Voltooid en vergeten”, kreeg ze bij een bezoek aan ziekenhuis de Weezenlanden in Zwolle. De vraag wat er met het gebouw zou kunnen gaan gebeuren als het nieuwe ziekenhuis klaar zal zijn, bracht haar op het idee er een hotel in te vestigen. Zo ontstond Hotel Emma (voormalig Emmaziekenhuis) te Zwartburg (synoniem voor Zwolle in haar werk) als locatie voor haar nieuwe roman. Bij dit boek is ze niet uitgegaan van een thema, zoals in veel van haar vorige boeken. Wel deed ze, zoals gewoonlijk, veel research naar het onderwerp. Gesprekken met de general manager van de Koperen Hoogte leverden haar veel inzicht in wat zich achter de schermen van een hotel afspeelt.

De schrijverscarrière van Greetje van den Berg begon tijdens een vakantie in Oostenrijk. Na het lezen van een aantal boeken van Leni Saris, populair schrijfster van meisjesboeken, dacht ze “dit moet ik ook kunnen.” Daarop is ze zelf gaan schrijven. “In het begin deed ik dat stiekem, want de omgeving vond het gek, zeker in die tijd”. Het duurde enige jaren voordat het manuscript voor het eerste verhaal klaar was. De uitgever stuurde het echter terug: mooi verhaal, maar te omvangrijk. Na schrappen en herschrijven werd in 1985 haar debuutroman “Gouden bergen in Tirol” uitgebracht.

Duurde het aanvankelijk een aantal jaren voordat een nieuwe roman van haar hand  verscheen, vanaf 1992 schrijft ze er minstens twee per jaar. “In het begin streefde ik naar een mooi einde, maar daar ben ik snel vanaf gestapt. Het maakt het verhaal verrassend als het niet eindigt, zoals je denkt dat het zal eindigen”.

Greetje is niet gestimuleerd door een bepaalde schrijver. Door haar opvoeding in een christelijk milieu, was er in haar jeugd niet veel plaats voor literatuur. “Ik ben opgegroeid met o.a. het werk van Jos van Manen-Pieters”. Op de middelbare school wordt ze ondermeer gegrepen door romans van Maarten ’t Hart. Momenteel is haar interesse heel breed; ze leest, zoals ze dat zelf noemt: “van alles”. Het lezen van werk van anderen inspireert haar in creatieve zin.

Ze werkt graag vanuit thema’s. Maatschappelijke gebeurtenissen intrigeren haar; ze wil er meer over weten. Voordat ze begint met schrijven documenteert ze zich uitgebreid. Ze voert gesprekken (met anorexiapatiënten of hulpverleners bij loverboy-affaires of drugsverslaving) of onderzoekt en bezoekt zelf locaties (bijwonen rechtszaak). Toch blijft de inhoud van haar verhalen altijd puur fictie.

Het enige persoonlijke dat Greetje in haar verhalen verwerkt is haar levensovertuiging. “Als schrijfster speelt jelevensovertuiging ook in het boek mee”. Dat bracht haar bij de intrigerende vraag of je als christelijk schrijfster ook een boek kan schrijven zonder het woord God te gebruiken. “Dat heb ik in de laatste roman geprobeerd, maar het is aan de lezer om te oordelen of dat daadwerkelijk gelukt is”.

Greetje van den Berg mag zich verheugen op een breed lezerspubliek, van jong tot oud. Haar lezingen trekken vooral een wat volwassen publiek, maar rond de eindexamens blijken ook er veel jongeren haar boeken te lezen, gezien de vele vragen die ze in die tijd krijgt. De vraag die haar het meest verraste, was de vraag van een eindexamenleerlinge: “Wilt u mij in het kort de inhoud van het boek vertellen?”

Haar nieuwe familieroman “Voltooid en vergeten” is vanaf 13 april verkrijgbaar in de boekhandel.

 

 

Nieuwste boek!
Een nieuwe naam
Een nieuwe naam
Lees verder over Een nieuwe naam »
Nieuws
KINDLIEF
09 september 2021
Locatie: O.a. bij de lokale boekhandel

‘Is het een jongetje of een meisje?’ Dat is vrijwel altijd de eerste vraag die na de geboorte van een kind aan de ouders wordt gesteld. Wat gebeurt er als je daarop het antwoord schuldig moet blijven omdat het geslacht niet duidelijk is? 

In ‘Kindlief’ krijgen Tim en Aletta die boodschap als Noa, hun eerste kind, net ter wereld is gekomen. Vanaf dat moment staat de wereld op zijn kop. Noa is verder goed gezond en ze houden van hun kind, maar hoe gaat het verder? Is er een manier om te voorkomen dat Noa in de toekomst wordt gepest? Het blijft hen bezighouden, ook als Noa opgroeit en zo zijn eigen manieren vindt.

Kindlief verschijnt op 7 september a.s. bij Zomer & Keuning Romanserie