Volg Greetje van den Berg op
Volg Greetje van den Berg via TwitterVolg Greetje van den Berg via Facebook
Boeken
Stil vuur

Stil vuur

Jaar uitgave
2019

ISBN
9789401914987

Serietitel
Z&K Romanserie

Maria is een onaangename, bittere vrouw die het leven van haar overleden man en haar twee dochters niet makkelijk heeft gemaakt. Ook de kleinkinderen hebben geen leuke oma aan haar gehad. Maria is vaak somber, ze houdt iedereen op afstand en praat niet graag over vroeger. Kleindochter Amanda trekt zich hier niets van aan en gaat vaak bij haar oma op bezoek. Zij is als enige in staat om door de harde buitenkant van Maria heen te kijken en ze probeert met haar over het verleden te praten. Wanneer Amanda zwanger wordt van haar eerste kindje, kan ze niet wachten om het grote nieuws met Maria te delen. Maar zij reageert heel anders dan Amanda had verwacht.

Recensie Biblion:
De vierennegentigjarige Maria wordt door haar dochters omschreven als een kille en gesloten vrouw. Kleindochter Amanda heeft echter een speciaal plekje in haar hart. Wanneer Amanda haar oma vertelt dat ze zwanger is, maakt dit veel emoties los bij de oude vrouw.
Oude herinneringen en een donker geheim uit de Tweede Wereldoorlog komen bij Maria naar boven. Ze voelt dat het einde van haar leven nadert en besluit om haar geheim met Amanda te delen. Het geheim dat ze zelfs voor haar dochters geheim heeft gehouden en dat haar heeft gevormd tot de bittere vrouw die ze nu is. Hoe zal Amanda reageren?
Stil vuur is een emotionele roman die de lezer meeneemt naar Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdstukken wisselen tussen verleden en heden. Met name de oorlogspassages zijn indrukwekkend. Het is een realistisch geschreven roman die je in één ruk uitleest. Als lezer zijnde kan je niet anders dan meevoelen met de jonge Maria en verdriet voelen voor het leed dat de oorlog heeft aangericht. Het verhaal is geschreven in de derde persoon. De schrijfstijl van Van den Berg is meeslepend.
L. Kersten


Recensie Nederlands Dagblad d.d. 15 mei  2019
De hoogbejaarde Maria is een verbitterde vrouw, die het leven van wijlen haar man en hun twee dochters niet bepaald vrolijk en gelukkig heeft gemaakt. De enige met wie ze min of meer kan opschieten is haar kleindochter Amanda. Als die haar eerste kindje verwacht, reageert haar oma heel vreemd.
Uiteindelijk komt Amanda erachter waardoor haar grootmoeder zo geworden is. Maria heeft een enorme knauw gekregen toen ze in Amsterdam de bezettingstijd meemaakte. Greetje van den Berg schrijft vlot, en zo toegankelijk dat het verhaal heerlijk wegleest en geschikt is voor een groot publiek.
Marianne Hoksbergen


 

Nieuwste boek!
Eén vonk
Eén vonk
Lees verder over Eén vonk »
Nieuws
Nieuwe roman!
24 maart 2020
Locatie: Bij de boekhandel of via internet

Eén vonk is mijn laatst verschenen roman en het zelfstandig te lezen vervolg op Stil vuur.
Het geheim van Maria Slot blijft zelfs na haar dood als een donkere schaduw boven haar familieleden hangen.
Kleindochter Amanda is de enige die het geheim van Maria kent. Het zwijgen valt haar steeds zwaarder. Ze gaat op zoek naar het kind dat haar oma in de oorlog van een Duitse soldaat kreeg en dat ze onder dwang heeft afgestaan. Tegen alle verwachtingen in komt ze hem op het spoor.
Ze wil de belofte aan haar oma niet verbreken, maar haar nieuwsgierigheid wint het. Eén ontmoeting kan toch geen kwaad?