Volg Greetje van den Berg op
Volg Greetje van den Berg via TwitterVolg Greetje van den Berg via Facebook
Boeken
Stil vuur

Stil vuur

Jaar uitgave
2019

ISBN
9789401914987

Serietitel
Z&K Romanserie

Maria is een onaangename, bittere vrouw die het leven van haar overleden man en haar twee dochters niet makkelijk heeft gemaakt. Ook de kleinkinderen hebben geen leuke oma aan haar gehad. Maria is vaak somber, ze houdt iedereen op afstand en praat niet graag over vroeger. Kleindochter Amanda trekt zich hier niets van aan en gaat vaak bij haar oma op bezoek. Zij is als enige in staat om door de harde buitenkant van Maria heen te kijken en ze probeert met haar over het verleden te praten. Wanneer Amanda zwanger wordt van haar eerste kindje, kan ze niet wachten om het grote nieuws met Maria te delen. Maar zij reageert heel anders dan Amanda had verwacht.

Recensie Biblion:
De vierennegentigjarige Maria wordt door haar dochters omschreven als een kille en gesloten vrouw. Kleindochter Amanda heeft echter een speciaal plekje in haar hart. Wanneer Amanda haar oma vertelt dat ze zwanger is, maakt dit veel emoties los bij de oude vrouw.
Oude herinneringen en een donker geheim uit de Tweede Wereldoorlog komen bij Maria naar boven. Ze voelt dat het einde van haar leven nadert en besluit om haar geheim met Amanda te delen. Het geheim dat ze zelfs voor haar dochters geheim heeft gehouden en dat haar heeft gevormd tot de bittere vrouw die ze nu is. Hoe zal Amanda reageren?
Stil vuur is een emotionele roman die de lezer meeneemt naar Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. De hoofdstukken wisselen tussen verleden en heden. Met name de oorlogspassages zijn indrukwekkend. Het is een realistisch geschreven roman die je in één ruk uitleest. Als lezer zijnde kan je niet anders dan meevoelen met de jonge Maria en verdriet voelen voor het leed dat de oorlog heeft aangericht. Het verhaal is geschreven in de derde persoon. De schrijfstijl van Van den Berg is meeslepend.
L. Kersten


Recensie Nederlands Dagblad d.d. 15 mei  2019
De hoogbejaarde Maria is een verbitterde vrouw, die het leven van wijlen haar man en hun twee dochters niet bepaald vrolijk en gelukkig heeft gemaakt. De enige met wie ze min of meer kan opschieten is haar kleindochter Amanda. Als die haar eerste kindje verwacht, reageert haar oma heel vreemd.
Uiteindelijk komt Amanda erachter waardoor haar grootmoeder zo geworden is. Maria heeft een enorme knauw gekregen toen ze in Amsterdam de bezettingstijd meemaakte. Greetje van den Berg schrijft vlot, en zo toegankelijk dat het verhaal heerlijk wegleest en geschikt is voor een groot publiek.
Marianne Hoksbergen


 

Nieuwste boek!
Een nieuwe naam
Een nieuwe naam
Lees verder over Een nieuwe naam »
Nieuws
KINDLIEF
09 september 2021
Locatie: O.a. bij de lokale boekhandel

‘Is het een jongetje of een meisje?’ Dat is vrijwel altijd de eerste vraag die na de geboorte van een kind aan de ouders wordt gesteld. Wat gebeurt er als je daarop het antwoord schuldig moet blijven omdat het geslacht niet duidelijk is? 

In ‘Kindlief’ krijgen Tim en Aletta die boodschap als Noa, hun eerste kind, net ter wereld is gekomen. Vanaf dat moment staat de wereld op zijn kop. Noa is verder goed gezond en ze houden van hun kind, maar hoe gaat het verder? Is er een manier om te voorkomen dat Noa in de toekomst wordt gepest? Het blijft hen bezighouden, ook als Noa opgroeit en zo zijn eigen manieren vindt.

Kindlief verschijnt op 7 september a.s. bij Zomer & Keuning Romanserie